Gå videre til innhold
Foto: Marius Bech Dahle
Foto: Marius Bech Dahle

Pressemelding -

Godt resultat for TAFJORD 1. halvår 2024

Halvårsregnskapet for konsernet viser et driftsresultat på 388 mill. kr, mot 364 mill. kr i samme periode i fjor. Resultatet etter skatt ble på 178 mill. kr i første halvår, mot 150 mill. kr i fjor.

Konsernsjef Erik Espeset sier han er godt fornøyd med utviklingen i alle de fire virksomhetsområdene; Vannkraft, Energigjenvinning, Telekom og Kraftnett.

- Det er først og fremst virksomhetsområdet Vannkraft som har bidratt til det gode resultatet, selv om driftsresultatet her er noe under det vi oppnådde i første halvår i fjor. Kraftproduksjonen i våre hel- og deleide kraftverk har vært litt høyere enn i samme periode i 2023, men kraftprisen har vært lavere. Gjennomsnittlig kraftpris i vårt område (NO3) de seks første månedene i år, var 47 øre pr kWh, mot 51 øre pr kWh i første halvår i fjor.

Det er høye tilsig og en sterk ressurssituasjon i Norden og Norge, samt lavere gasspriser, som er hovedforklaringen på prisnedgangen.

- Det er fortsatt store forskjeller mellom de ulike prisområdene. Begrenset kapasitet i overføringsforbindelsene mellom nord og sør i Norden skaper flaskehalser i markedet. Så til tross for at ressurssituasjonen er vesentlig dårligere i nord enn i sør, er prisene høyest i sør. Hvordan prisutviklingen blir fremover er høyst usikker – også for vårt område, sier Espeset.

Innen virksomhetsområdet Telekom øker driftsresultatet i forhold til første halvår 2023. Det er imidlertid virksomhetsområdet Kraftnett som har den største resultatfremgangen. Denne virksomheten har vokst betydelig som følge av fusjonen mellom Mørenett og Linja i mars 2023 og kjøpet av Tindra Nett i november.

Virksomhetsområdet Energigjenvinning viser også stor resultatfremgang, men dette skyldes ekstraordinære forhold både i år og i fjor. Underliggende resultat er på samme nivå som for første halvår 2023.

- Økte kraftpriser og økt produksjon av varmekraft løfter energiinntektene i dette virksomhetsområdet. Men det er gjennomført tyngre vedlikehold på ovnene i første halvår, og marginene på avfallssiden er under betydelig press. Sistnevnte som en følge av CO2-avgiften på avfallsforbrenning som ble innført i 2022, sier Espeset.

Skattekostnadene for konsernet utgjør 192 mill. kr, mot 211 mill. kr i samme periode i fjor. Av årets skattekostnader utgjør grunnrenteskatten 116 mill. kr mot 137 mill. kr for første halvår 2023.

For ytterligere informasjon, kontakt:
konsernsjef Erik Espeset, mobil 905 20 033

Emner

Kategorier

Regions


TAFJORD er et konsern som har virksomhet innen vannkraft, avfallsbehandling og energigjenvinning, telekom og kraftnett. Hovedkontoret vårt er i Ålesund og vi har om lag 150 ansatte.

Kontakter

Kari Løken

Kari Løken

Pressekontakt kommunikasjonssjef +47 97482642

Relatert innhold