Gå videre til innhold
Foto: Karl Otto Kristiansen
Foto: Karl Otto Kristiansen

Nyhet -

Ålesund på det europeiske fjernvarmekartet!

Som by nummer 50, er Ålesund nå representert på det europeiske fjernvarmekartet. Ålesund er med dette den tredje norske byen på denne europeiske oversikten som viser et mangfold av bærekraftige varme- og kjøleløsninger i byer i Europa.

Ålesund kommune har de siste årene satset sterkt på å fremme bærekraftige løsninger og regionens avfallshåndtering der restavfallet utnyttes til fjernvarme i byen, er en viktig del av dette. Dette forteller ordfører Eva Vinje Aurdal om i den filmen som nå representerer Ålesund på det europeiske fjernvarmekartet.

Det europeiske fjernvarmekartet er etablert av Euroheat and Power, et nettverk for europeiske bedrifter i fjernvarmebransjen, forskere og beslutningstagere. Hensikten er å lære av hverandre og på den måten fremme effektiv energibruk og bærekraftige løsninger for oppvarming og kjøling i Europa.

Ålesund har vært fjernvarmeby i flere tiår, og det jobbes kontinuerlig med videreutvikling både av energigjenvinningsanlegget og fjernvarmenettet. Daglig leder i Tafjord Kraftvarme, Irene Vik, påpeker at det i dette arbeidet er nyttig å lære av det som blir gjort i andre fjernvarmebyer, men at de også har noe å lære bort til andre.

- Fjernvarme er en løsning for byer og på det europeiske fjernvarmekartet finner vi et mangfold av ulike måter å utnytte den på. Felles for alle er at samtlige bidrar til fleksible energiløsninger – og til mer bærekraftige byer. Her i Ålesund brukes fjernvarme både til oppvarming og kjøling av bygg, i industriprosesser og til varmt vann i springen. Fjernvarmen benyttes også til snøsmelting i bygater og på fotballbaner, noe som gjør at vi slipper å bruke maskiner for å fjerne snøen, sier hun.

Det som gjør energigjenvinningsanlegget i Ålesund spesielt i forhold til de fleste andre anleggene i Europa, er at restavfallet utnyttes både til produksjon av fjernvarme og til strøm. Dette bidrar til stor energiutnyttelse. Ved anlegget er det også en akkumulatortank der det lagres 7.000 m3 varmt vann som benyttes i fjernvarmenettet ved behov. Dette er Norges største «termos» som inneholder energi tilsvarende hele 23.000 Tesla Powerwalls-batterier.

- Vi utnytter ressurser som ellers ville gått til spille. Restavfallet brukes til noe nyttig i byen vår, og det er vi stolte over å kunne bidra til. Det synes vi også at resten av Europa skal få vite om, sier Vik.

Det europeiske fjernvarmekartet finner du her: https://dhcities.eu
Filmen som presenterer Ålesund og vår løsning, finner du her: https://dhcities.eu/?location=Ålesund

Emner

Kontakter

Kari Løken

Kari Løken

Pressekontakt kommunikasjonssjef +47 97482642

Relatert innhold

Energigjenvinningsanlegget på Grautneset i Ålesund.

Fra aske til farbar vei

Bingsa Gjenvinning skal nå, sammen med TAFJORD, gjennomføre et prosjekt der målet er å finne løsninger som kan gi gjenbruk av bunnasken fra energigjenvinningsanlegget på Grautneset. Lykkes de vil resultatet være et betydelig løft både for de involverte selskapene og for Ålesund kommune sin satsing innen bærekraft.

Byens blå batteri - akkumulatortanken ved Energigjenvinningsanlegget i Ålesund.

Byens blå batteri

Lagring av overskuddsenergi i fjernvarmesystemer vil gjøre elektrifiseringen av Norge både billigere og mer effektiv. I Ålesund bidrar én kjempetermos med energi tilsvarende 23.000 av Teslas powerwall-batterier.

Representanter fra Tafjord Kraftvarme, Tine Meieriet Ålesund og Olvondo Technology sammen med orfører Eva Vinje Aurdal under åpningen av anlegget i mai 2018.

Nominert til europeisk innovasjonspris

Tafjord Kraftvarme med samarbeidspartnere, er nominert til innovasjonspris hos CEWEP, som er den europeiske organisasjonen for energigjenvinningsbedrifter.

Tafjord Kraftvarme sitt anlegg i Breivika i Ålesund. Foto: TAFJORD

Kraftig økning i fjernvarmen

Aldri før har det blitt produsert mer fjernvarme i Norge enn i 2021. I Ålesund var det rekordleveranse etter ytterligere utbygging av fjernvarmenettet og nye kunder som knyttet seg på.
Noe av årsaken til økningen av produsert fjernvarme i Norge skyldes i tillegg den kalde vinteren i fjor.
- Her i Ålesund hadde vi derimot en gjennomsnittstemperatur i fjor som var litt over normalen. Likevel