Nyhet -
Bedriftsnettverk sparer både kroner og miljø
Tafjord EnergiArena har gjennom ti år spart bedrifter for 150 millioner kroner i strømutgifter. Samtidig sparer man miljøet. Slikt gir god grunn til å feire - og til å dele ut pris til Årets Tafjord EnergiArena-bedrift.
Tiårsjubileet og gode resultater ble feiret med jubileumsmiddag på Atlanterhavsparken der representanter fra medlemsbedriftene ble servert både god mat, god underholdning og en god porsjon motivasjon til å holde fram med energiarbeidet.
Tafjord EnergiArena har over 100 medlemsbedrifter. Noen har vært med siden starten, og flere har kommet til etter hvert. Bedriftene får nettverk og kunnskap, tips om energisparing og energiledelse i bedriftene. Det er både klimavennlig og vennlig mot økonomien.
Camilla Blom er leder for Tafjord EnergiArena. Hun forteller at det er gjort en gjennomgang av hva medlemsbedriftene har spart siden nettverket ble startet for ti år siden.
- Den økonomiske gevinsten var på 150 millioner kroner og når disse bedriftene bruker mindre strøm, blir mer av den fornybare energien tilgjengelig for andre. Slik er verden også spart for 110 tonn CO2-utslipp, sier hun.
Sunnmørskrafta
Men Tafjord gir seg ikke med dette. Automatisering og kunstig intelligens blir nå tatt i bruk for å finne nye områder å effektivisere og spare strøm. Og i høst starter Tafjord EnergiArena opp med bransjenettverk.
- Slik håper vi å lære av hverandre og spare enda mer, sa konsernsjef Erik Espeseth under jubileumsmiddagen.
NTNU-professor og energi-entusiast Johan Hustad holdt foredrag der han tok fram både den økonomiske nytten av energieffektivisering og effekten for miljøet. Han viste til at bedriftene i Tafjord EnergiArena hadde sparte miljøet for Co2-utslipp tilsvarende halvparten av den Co2-en som verden til nå har greid å lagre.
- Og mens de som lagrer bare har tapt penger, har dere tjent penger på å slippe ut mindre gjennom å forbruke mindre og gå over til fornybar energi.
Hustad pekte på utfordringene med det økende behovet for energi samtidig som man har behov for klimakutt, men han har tro på at i samspillet mellom næringslivet og kunnskapsmiljøene, så vil man finne nye løsninger og nye muligheter.
- Og om man får sunnmørskrafta inn i det å spare energi, så er jeg optimist.
Prisvinner Møre Trafo til inspirasjon
Under jubileumsfesten ble historiens første vinner av "Årets EnergiArena-bedrift" kunngjort. De nominerte var Atlanterhavsparken, Firmenich Bjørge Biomarin og Møre Trafo. Juryleder Annik Magerholm Fet sa alle hadde gjort et godt stykke arbeid med energisparing og energiledelse, men en bedrift merket seg likevel ut; Møre Trafo.
- Vinneren har engasjert sine ansatte i målrettet energiledelse der alle vært med på å bidra. Gjennom sitt engasjement har de også vært til stor inspirasjon for flere andre bedrifter i programmet.
Det nytter
Det er fabrikksjef Steinulf Grøvik og teknisk sjef Knut Stadheim som har stått i spissen for arbeidet hos Møre Trafo. De har hatt en samlet energifilosofi der de har hatt fokus på effektivisering og engasjement. Stadheim tok i mot prisen på vegne av Møre Trafo og sier prisen er en anerkjennelse av det de har gjort.
- Men det er ikke slutt med dette. Prisen gir motivasjon til å fortsette med energisparing. Vi ser at det nytter.